İçeriğe atla

Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi
Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional
KısaltmaFLMN
Kuruluş tarihi10 Ekim 1980
İdeolojiDemokratik sosyalizm
Kurtuluş teolojisi
Hristiyan sosyalizmi
Sosyal demokrasi
Sol milliyetçilik
21. yüzyıl sosyalizmi
Sendikalizm
Tarihsel:
Marksizm-Leninizm
Devrimci sosyalizm
Anti-emperyalizm
Siyasi pozisyonSol
Tarihsel:
Aşırı sol
DiniRoma Katolikliği
Uluslararası üyelikForo de São Paulo
İlerici İttifak[1]
Yürütme Meclisi
31 / 84
İnternet sitesi
El Salvador

Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (İspanyolcaFrente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FLMN), El Salvador'da iki büyük siyasi partiden biridir. 10 Ekim 1980 tarihinde Farabundo Martí Halk Kurtuluş Kuvvetleri (FPL), Halk Devrimci Ordusu (ERP), Ulusal Direniş (RN), Salvador Komünist Partisi (PCS) ve Orta Amerika Devrimci İşçi Partisi (PRTC) olmak üzere beş solcu gerilla örgütünün birleşmesiyle kurulmuştur.

Siyasi görüşleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Marksizm-Leninizm'in sol milliyetçilik ve kurtuluş teolojisiyle uyumlu bir versiyonunu benimseyerek kurulan FMLN, devrim gerçekleştirme amacıyla uzun soluklu bir silahlı mücadele içerisine girmiştir. El Salvador'un kültürel değerleri ve Farabundo Marti'nin siyasi görüşlerini merkeze alarak, kendilerine özgü bir sosyalizm yorumu geliştirmişlerdir. Batı Marksizmi'ni benimseyen filozoflardan etkilenmenin yanı sıra, Küba Devrimi ve Vietnam Savaşı'nın birikiminden de yararlanmışlardır.

Salvador İç Savaşı'nın sona ermesinin ardından, FMLN'nin politikaları Marksizm-Leninizm'den demokratik sosyalizme dönme eğilimi göstermiştir. 2009 ve 2014 yıllarında yapılan seçimlerde çoğunluğu elde ederek iktidar olma fırsatı bulmuşlardır. Günümüzde, parti içerisinde sosyal demokrasi ve ilericiliğe daha yakın olan ılımlı fraksiyonlar da yer almaktadır.

Ekonomik görüşleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

FMLN'nin ekonomi politikaları, sosyal adalet üzerine kurulmuş ve ülke içerisinde eşitliğin sağlanmasını amaçlamıştır. Marksist ekonominin yanı sıra, piyasa sosyalizmi ve ekonomik demokrasi gibi teorilerden etkilenmişlerdir. 2009 yılından başlayan ve 2019 yılında son bulan FMLN yönetimi, ekonomide birçok değişiklik gerçekleştirmiştir.

Devletin gerekli olduğu noktalarda piyasayı düzenleme yetkisinin bulunduğu düşünülmüş ve kamulaştırma benimsenmiştir. Eğitim ve sağlık alanlarında, daha fazla yoksula erişebilmek amacıyla kayda değer düzenlemelerde bulunulmuştur. Yerli üretimin artırılması ve yeni istihdam olanaklarının oluşturulması için, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere krediler verilmiştir. Altyapı ve enerji kaynakları üzerine, devlet kontrolünde yatırımlar yapılmıştır. Toprak reformu gerçekleştirilmiş, tarım arazilerinin kontrolü sosyal mülkiyete dayalı olacak şekilde yeniden düzenlenmeye çalışılmıştır. Vergi tabanının genişletilmesi ve kaçakçılığa karşı mücadele edilmesi yoluyla, ekonomiye zarar veren sosyal faktörlerle de mücadele edilmiştir.

GSYİH ve ihracatta görülen ekonomik büyümenin yanı sıra, FMLN'nin politikaları stabil bir şekilde ilerlemediği ve piyasanın şartlarını yeterince göz önünde bulundurmadığı gibi gerekçelerle bazı eleştiriler de almıştır.

Dini görüşleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

FSLN'ye benzer bir şekilde İncil'in ve Hristiyan geleneğinin insanları eşitsizliğe karşı çıkmaya ve adaletli bir düzen kurmaya teşvik ettiğini düşünmüşlerdir. Latin Amerika'da kurtuluş teolojisinden etkilenen birçok siyasi partide olduğu gibi, rahipler ve halk arasında kurulan ilişkiler, silahlı mücadele döneminde grubun kabul görmesini kolaylaştırmıştır. Hristiyan sosyalizmi, FMLN'nin yaklaşımlarında çoğu zaman belirleyici bir yere sahip olmuştur.

Uluslararası ilişkiler

[değiştir | kaynağı değiştir]

FMLN, Sao Paulo Forumu'nun katılımcılarından biri olmuş ve Orta Amerika Meclisi'nde Parlamenter Sol Grup dahilinde çalışmalar yürütmüştür. FSLN ve URNG'yle güçlü bağlantılar kurmuşlar, Latin Amerika'daki bazı gerilla gruplarıyla birlikte hareket etmişlerdir. Salvador İç Savaşı sırasında Küba, Sovyetler Birliği, Libya ve Suriye gibi ülkeler tarafından desteklenmişlerdir.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017.